Την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα παρατηρείται στον Ελλαδικό χώρο μια αξιοσημείωτη ίδρυση αθλητικών σωματείων.
Η διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 αποτέλεσε την αδιαμφισβήτητη τομή για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.
Με αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες, το αθλητικό θέαμα αποκτά πρωτοφανή μαζικότητα, εμφανίζεται η εξειδίκευση των αθλητών και ο πρωταθλητισμός και θεσμοθετούνται μόνιμοι αθλητικοί θεσμοί.
Η εμφάνιση της γυμναστικής, των σπορ και ειδικότερα των αθλητικών σωματείων, αντανακλούν τις νέες μορφές κοινωνικότητας, που δομούν την συλλογική ζωή.
Η διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 αποτέλεσε την αδιαμφισβήτητη τομή για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.
Με αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες, το αθλητικό θέαμα αποκτά πρωτοφανή μαζικότητα, εμφανίζεται η εξειδίκευση των αθλητών και ο πρωταθλητισμός και θεσμοθετούνται μόνιμοι αθλητικοί θεσμοί.
Η εμφάνιση της γυμναστικής, των σπορ και ειδικότερα των αθλητικών σωματείων, αντανακλούν τις νέες μορφές κοινωνικότητας, που δομούν την συλλογική ζωή.
Ο Σύλλογός μας κατείχε κορυφαία θέση ανάμεσα στους ιδρυόμενους αθλητικούς συλλόγους, που στη συνέχεια διαμόρφωσαν το τοπίο του σύγχρονου αθλητισμού στην Ελλάδα. Είχε τμήματα στίβου, γυμναστικής, μπάσκετ, βόλλεϋ, πυγμαχίας, κολύμβησης, ποδηλασίας, ποδοσφαίρου και τέννις. Αναπτύσσει και οργανώνει το κρίκετ, το οποίο αποτελεί την βάση της Εθνικής μας ομάδας.
|
Ο σύλλογος στα πρώτα του βήματα ευτύχησε να συνεργαστεί με τον Κάρολο Δελαπαλούδ, Καθηγητή της γυμναστικής και της οπλομαχικής στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Ελβετός στη καταγωγή, γεννήθηκε στη Γενεύη, όπου και σπούδασε. Στην Κέρκυρα ήλθε το 1885. Σύντομα αγάπησε την Ελλάδα και ειδικότερα την Κέρκυρα με πάθος. Την έκανε δεύτερή του πατρίδα και απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, αφού παντρεύτηκε την κερκυραία Ιφιγένεια Αυγουστή. Κοντά του έφερε και τον αδελφό του Μιχαήλ, όπου μαζί ίδρυσαν το "υδροθεραπευτήριο" Κέρκυρας.
|
Με την διαμεσολάβηση του Κάρολου Δελαπαλούδ, έγινε η προμήθεια από την Ευρώπη όλων των απαιτούμενων οργάνων σωματικής άσκησης και όλων των ειδικών εγκαταστάσεων, που στήθηκαν στο στίβο του γυμναστηρίου.
Με τις γνώσεις του και την μέριμνά του εφοδιάστηκε και ο κλειστός χώρος με πολλά και τέλεια για την εποχή όργανα γυμναστικής κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως των Ελβετικών και γερμανικών γυμναστηρίων. |
Το 1906 ο ναύαρχος της μοίρας του Αγγλικού στόλου που ναυλοχούσε στην Κέρκυρα, κατάρτισε μια ομάδα κρίκετ επίλεκτων, απ΄ όλα τα πληρώματα. Κατόπιν συνεννόησης διοργανώθηκε αγώνας κρίκετ με την ομάδα μας. Οι άγγλοι είχαν στήσει τεράστια ‘’παβιόνια’’ στις τέσσερεις γωνίες της κάτω πλατείας. Στον αγώνα αυτόν εδόθη πανηγυρικός χαρακτήρας.
|
Οι δυο φιλαρμονικές μας παλαιά και Μάντζαρος και αυτή του Αγγλικού στόλου έπαιζαν εκ περιτροπής. Τον αγώνα παρακολούθησαν πολύ κόσμος και επίσημοι, μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα. Μεταξύ τους και ο δήμαρχος Δημήτριος Κόλλας. Στον αγώνα αυτό η ομάδα μας ηττήθηκε, συγχρόνως όμως έθεσε γερά θεμέλια για την διάδοση και συνέχιση του κρίκετ στη Κέρκυρα.
|
Το γυμναστήριο εκείνη την περίοδο ήταν μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Ο στίβος είχε μόνιμα στηρίγματα μονόζυγων και δίζυγων, με γέφυρα και ιστό. Από την γέφυρα ανηρτώντο κρίκοι και αιώρα, υπήρχαν δε σκάμματα αλμάτων και βαλβίδες ρίψεων. Στο Χωλ του κτιρίου υπήρχαν όλα τα απαραίτητα όργανα, εφαλτήρια, πολύζυγα και άλλα. Επίσης υπήρχε και αίθουσα ξιφασκίας.
|
Το 1910 επισκέπτεται τον σύλλογο μας ο επιθεωρητής σωματικής αγωγής Ιωάννης Χρυσάφης, ο οποίος διδάσκει το νέο σύστημα γυμναστικής το λεγόμενο σουηδικό, που εφαρμόζουν αμέσως οι γυμναστές μας. Μάλιστα γινόταν συνεχώς αγώνες γυμναστικής μεταξύ του συλλόγου μας, του Αρσακείου, της εμπορικής σχολής και της σχολής εφέδρων αξιωματικών. |
Με δίκες του ενέργειες, ο σύλλογος ευτύχησε να εφοδιαστεί με πλήρεις στολές και εξαρτήσεις ξιφασκίας, ξιφών αγώνων και όπλων σκοποβολής. Oι προπονήσεις γινόταν στο γυμναστήριο σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη. Την εποχή εκείνη, πολλοί κερκυραίοι αθλητές διακρίθηκαν πανελλαδικά σε αγώνες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και διεθνώς σε αγώνες στην Ιταλία και Ουγγαρία.
|
Σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών και των επιτυχιών των αθλητών του, ο Γεώργιος Νικολαϊδης βραβεύεται από τον διάδοχο Παύλο, ύστερα από υπέροχη και μοναδική για την Ελλάδα και Ευρώπη, επίδειξη 120 ξιφομάχων από όλον τον κόσμο, στην κάτω πλατεία.Το αθλητικό αυτό γεγονός, έκανε τούς συμπολίτες μας, υπερήφανους αφού έβλεπαν επί δέκα ημέρες την ελληνική σημαία αλλά και αυτή του Κερκυραϊκού, να κυματίζουν ανάμεσα σε άλλες από όλον τον κόσμο.
|
Οι προπονήσεις στο Γυμναστήριο, υπήρξαν καθημερινές, κυρίως από αθλητές του τμήματος στίβου.
Το 1938 στην κάτω πλατεία η ομάδα μας δίνει αγώνες κρίκετ κυρίως με αντίπαλο τον Βύρωνα, αλλά και ομάδων από τα Αγγλικά πλοία που λιμένιζαν στην Κέρκυρα.
Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και στην συνέχεια η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς, είχε σαν αποτέλεσμα, την διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Το 1941 μια δεύτερη επίταξη από τους Ιταλούς αυτή τη φορά, μεταβάλλει το Γυμναστήριο σε γυμναστικό ίδρυμα της "Ιταλικής Φασιστικής Νεολαίας". |
Δυο χρόνια μετά, λίγο πριν τον εμπρησμό της πόλης από τους Γερμανούς, με επικεφαλής τον αείμνηστο Μαρίνο Καχρίλα, μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την βοήθεια αθλητών, μεταφέρουν, στα υπόγεια του Δημοτικού Θεάτρου, ότι μπορούν, κυρίως έπιπλα, γυμναστικά όργανα, έγγραφα αρχείου, κύπελλα και άλλα.
|
Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να αναφέρουμε οτι στην διάρκεια των ετών και ειδικότερα από την δεκαετία του εξήντα και μετά, ο Σύλλογός μας ευτύχησε και είχε στις τάξεις του πολλούς που βοήθησαν σημαντικά με τις γνώσεις αλλά κυρίως το μεράκι τους σαν προπονητές.
Οι Άλκης Μαυρομάτης και Βίκτωρας Σγουρόπουλος αποτέλεσαν επί σειρά ετών την ψυχή του Συλλόγου. Τεράστια και η συμβολή των Σπύρου Φαναριώτη, Αθηναγόρα Αλαμάνου, Σταύρου Μπούζιου, Τσιντή, Βεατρίκης Ζερβού και Λέλας Πασιά. |
Μνημονεύουμε τον αθλητή μας στο τμήμα του μπάσκετ, Χριστόφορο Κρητικό. Φεύγοντας από την Κέρκυρα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου και συνέχισε να παίζει μπάσκετ με την ομάδα του Γκριν Πουαν. Μορφή του Εθνικού πρωταθλήματος της νοτίου Αφρικής, καταφέρνει στο διασυλλογικό πρωτάθλημα νότιου Αφρικής ανάμεσα από τις 12 καλλίτερες ομάδες, το 1965 να βγει πρώτος σκόρερ και ο καλλίτερος παίκτης του πρωταθλήματος, με μέσο όρο 31 πόντους ανά αγώνα. |
Στις επιτυχίες του Συλλόγου μας, μεγάλη συμμετοχή είχαν και άνθρωποι του Διοικητικού συμβουλίου, που με την αγάπη τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους κράτησαν επί δεκαετίες τον Κερκυραϊκό ψηλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γεώργιο Καλογερόπουλο, Θεόδωρο Στεφανίδη, Χριστόφορο Παπίγκη, Σπύρο Πίνα, Κώστα Αναστασίου. |
Πολλές διακρίσεις και πανελλήνιες νίκες, που έφεραν τον σύλλογο σε υψηλές θέσεις κατάταξης, έχουμε και από τους Διονύση Χαλικιά, Γιώργο Αρακλειώτη, Μιχάλη Γαγκάδη, Λάκη Προβατά, Βαγγέλη Λάζαρη, Τάσο Τσαγκαράκη, Σωτήρη και Σπύρο Βεντούρα, Σοφία Ρίγκα, Αφροδίτη και Δήμητρα Γιούργα, Νίκο Χειμαριό, Ολγα Μπελτράτη, Χριστίνα Φίλιππα, Αλέκα Στανέλου, Ντίνα Μπαλανίκα, Λίνα Ρούσσου, Ελένη Λουκά, Μαρία Αρώνη, Βασίλη Σγούρο, Χρήστο Βραδή, Σπύρο Σπίνουλα και πάρα πολλοί άλλοι.
Με χρυσά γράμματα έχουν καταγράφει στην ιστορία οι επιτυχίες που σημείωσαν οι αθλητές και αθλήτριες του τμήματος στίβου το 1998. Ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος κατετάγει πρώτος Σύλλογος σε όλη την Ελλάδα πλην των σωματείων της Αθήνας και στην πέμπτη θέση στην ετήσια αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ μεταξύ 400 σωματείων. |
Ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος, δίκαια διεκδικεί από την Πολιτεία, επί μία τριακονταετία και πλέον ένα κλειστό γυμναστήριο πολυδύναμης λειτουργικότητας για τα αθλήματα και τους αθλητές του. Έργο ευνόητης κοινωνικής σημασίας σ' ένα πανέμορφο νησί όπου το ύψος των βροχοπτώσεων και η συχνότητά τους καθιστούν δυσχερέστατη την προπόνηση για πολλούς μήνες.
|
Με το υπ΄ αρ φύλλο 84 της 22 Μαρτίου 2012 ΦΕΚ που υπογράφεται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας κ.Παπούλια, εγκρίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο στη θέση Αλυκών Ποταμού για την ανέγερση κλειστού προπονητήριου στίβου και αθλοπαιδιών και καθορίζει τους όρους δόμησής του.
Απομένει η χρηματοδότηση. Η λύση εναπόκειται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ένταξη του σε κάποιο πρόγραμμα. Το αξίζει ο Κερκυραϊκός ΓΣ όχι ως «χατίρι» αλλά ως υποχρέωση της Πολιτείας και αντίδωρο μιας μεγάλης κοινωνικοαθλητικής προσφοράς, μακριά από οικονομικές ή άλλες σκοπιμότητες. |
Το ιστορικό γυμναστήριο για έναν αιώνα και πλέον στάθηκε η στοργική φωλιά για όλους τους νέους. Φωλιά που δεχόταν και θα δέχεται μέσα της όλη την ασκούμενη μαθητιώσα νεολαία. Ήταν και είναι η υποδειγματική σχολή του αγνού αθλητισμού και πάντα θα διδάσκει την Ολυμπιακή ιδέα.
Είναι σίγουρο ότι σε αυτόν τον χώρο δεν υπάρχει κερκυραίος που να μην ανέβηκε, δεν έπαιξε ή δεν έτρεξε στον στίβο του. Όλοι μας γευτήκαμε την φιλοξενία του και ενστερνιστήκαμε την αγωνιστική διάθεση που απλόχερα μας προσέφερε και μας προσφέρει. |
Η κομβική θέση μέσα στην πόλη, η πρωτοποριακή αισθητική του χώρου, η εύκολη πρόσβαση, η λειτουργικότητά του, η ευκολία χρήσης συστημάτων κλιματισμού, φωτισμού και ηλεκτρονικών μέσων, είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών και εκτός των αθλητικών δραστηριοτήτων, θα αποτελέσει δε έναν ελκυστικό στόχο για τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.
|
Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος .Ένας σύλλογος μια Ιστορία